Uppteckning nummer LMV-N572b

Titel: Tjärnar med rå.

Meddelare: F.d. hemmansägare Olof Starrin  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Hanaberg

Det finns en del skogstjärnar där det är nästan lögn få en fisk fast där finnes gott om den. Det har varit en gammal tro, att det skall finnas något besynnerligt rå i dessa tjärnar. Går man att fiska i ett sådant vatten, så skall man inte låta någon veta om det, för då blir man alldeles säkert utan. Vid somliga av dessa tjärnar kan man nattetid få höra varjehanda oförklariga ljud och då skall det betyda att man skall få bra med fisk den gången. Underligt ser det också ut.. Det är en sådan tjärn här borta på skogen. Hon heter Hamptjärna. I min morfars tid hände det att till honom en kväll kom ett kringresande folk och lånade hus. Den där främmande gubben frågade, om det fanns något ställe, dit han kunde få gå och meta, men han ville inte gå ned till stora sjön, utan det skulle vara en sådan där skogstjärn. Morfar visade honom till Hamptjärna, men sade han: "Det är precis det samma om du går dit eller inte, du får i alla fall ingenting." Karlen gick och var borta en liten stund. Då han kom tillbaka, hade han så mycken fisk, de behövde den gången. På morgonen gick han också dit och kom efter en liten stund tillbaka med ett kok fisk. "Huru bär du dig åt, som kan få fisk i den där tjärnen?" frågade morfar "Där tar ingen bonde fisk, men vill du ge mej ett skålpund ull, ett skålpund smör och 24 skilling så skall jag lära dig konsten." Men morfar ville inte, för han var rädd, att det skulle bli fråga om några otillbörliga saker.